Jocul de-a sanatatea

de Prof. Florin Roventa

(profesor de sport, antrenor si monitor de ski)

Un copil din doi are probleme cu greutatea corporala, arata unele studii. In trei din patru boli, obezitatea a devenit un factor de risc, ne spun specialistii. Sunt statistici alarmante care totusi nu par sa ne sperie suficient. Medicii constata o crestere alarmanta a numarului de copii care sufera de obezitate, desi in Romania inca nu exista o cercetare stiintifica la nivel national care sa certifice banuielile specialistilor. Mai mult, psihologii sustin ca majoritatea parintilor nu percep obezitatea copiilor ca pe un risc de sanatate, in timp ce adolescentii se confrunta deja cu episoade depresive. Foarte grav este ca tot mai multi copii abandoneaza sportul in favoarea calculatorului sau a televizorului, iar sedentarismul, combinat cu alimentatia nesanatoasa, afecteaza dezvoltarea lor fizica si psihica.

Educatia fizica - educatie prin fizic. La baza acestei conceptii sta ideea ca educatia mintii se poate realiza si prin educatia corpului.

Dezvoltarea copilului trebuie privita cu mare atentie si seriozitate, incepand chiar cu perioada primei copilarii (1-3 ani). In invatarea tuturor deprinderilor de baza (mers, alergare etc), vreau sa reamintesc rolul JOCULUI, sub semnul caruia sta intreaga activitate a copilului.

In perioada prescolara (3-6 ani), numita si “perioada de aur a copilariei”, comportamentul copilului se diversifica, drept urmare a integrarii in mediul gradinitei: dezvoltarea fizica inregistreaza progrese evidente, iar jocul, ca forma de activitate, continua sa ocupe un loc important, copilul manifestand preferinta pentru: jocurile de constructii, jocurile acvatice si jocurile care presupun asumarea de roluri.

Promovarea sportului, a educatiei prin sport are beneficii mult mai mari decat simpla petrecere a timpului liber intr-un cadru ordonat si organizat sau chiar obtinerea de performante sportive.

Miscarea inseamna:

  • canalizarea energiei copiilor in scopuri constructive, cu implicatii directe in marirea performantelor in plan scolar si formarea caracterelor puternice.
  • dezvoltarea armonioasa si o conditie fizica de invidiat. Practicarea sportului favorizeaza cresterea, dezvoltarea grupelor musculare si a calitatilor motrice: viteza, indemanare, rezistenta si forta, precum si un profil cu o personalitate puternica.
  • corectarea si prevenirea deficientelor fizice si combaterea obezitatii. Anumite deficiente fizice ale coloanei vertebrale (scolioza, cifoza etc) pot fi corectate prin sport, activitate care previne in acelasi timp aparitia acestora.
Sfat pentru parinti: La 3, 4 sau 5 ani, copilul are mare nevoie de miscare – nu puneti vioiciunea lui pe seama firii neastamparate, ci a nevoii de consumare a energiei specifice varstei! Cat mai multe activitati fizice sunt recomandate la aceasta varsta. De aceea, joaca activa este cea mai indicata.