Inotul: necesitate, pregatire, mod de viata

De Larisa Lacusta

(multipla campioana de natatie)

 

Sportul este unul din elementele principale care contribuie la dezvoltarea copiilor, la descoperirea si imbunatatirea calitatilor fiecaruia, apoi la pregatirea tinerilor in perioada schimbarilor si transformarilor esentiale din adolescenta.

In fine, contribuie la continuarea unui mod de viata sanatos, asupra caruia si-au pus amprenta disciplina, rigurozitatea, imaginatia, ambitia, fair-play-ul, intalnite in activitatea sportiva.

Inotul este un segment al activitatii fizice, care sub diferite forme ale practicarii sale, contribuie, de la cele mai fragede varste, la cunoasterea si intelegerea unui mod de viata diferit - apa.

Recomand pentru copii initierea in mediul acvatic incepand cu varsta de 3 – 5 ani. Prescolarii si scolarii care includ in programul saptamanal inotul vor incepe sa cunoasca treptat beneficiile, suportul si stabilitatea de care au nevoie intr-o perioada esentiala a vietii. Acestea pot fi exemplificate prin imaginatie, spirit de echipa, fair-play, disciplina, sanatate, managementul timpului, necesare implicarii cu succes in toate actiunile zilnice, caracterizate in principal, la aceasta varsta, de noutate.

Continuarea practicarii inotului va avea implicatii pozitive in consolidarea si permanentizarea unui proces de crestere si dezvoltare a tinerilor.

Cei care practica aceasta disciplina sportiva vor reusi sa perceapa, sa inteleaga, sa puna in practica cunostintele dobandite in scoala sau viata extrascolara. Spun aceste lucruri deoarece inotul ne invata sa fim mai buni, intelegatori, dar si fermi, hotarati.

Trecand peste acest interval de pregatire si formare, acest sport isi va pune amprenta asupra fiecaruia dintre noi si ne va atrage permanent, lasand factorii pozitivi, care au contribuit la formarea si dezvoltarea fiecaruia, sa predomine in continuare in viata noastra.

Indiferent de momentul in care descoperim inotul, care poate fi invatat si practicat in orice etapa a vietii, vom avea un plus calitativ in existenta noastra.