Cele mai recomandate jocuri de miscare pentru prescolari

DE PROF. FLORIN ROVENTA

(profesor de sport, antrenor si monitor de ski)

 

Specialistii sustin ca parintii sunt cei care trebuie sa isi indemne si sa-si indrepte copiii spre jocuri de miscare specifice varstei.

De ce au nevoie copiii de jocuri de miscare?

  • Pentru o buna dezvoltare a musculaturii;
  • Pentru a-si dezvolta abilitatile motorii precum: aruncare, prindere, lovire, saritura etc;
  • Pentru o buna functionare a sistemelor circulator si respirator.

Iata care sunt cele mai recomandate jocuri de miscare pentru prescolari:

Dansul: fie ca e vorba de miscari specifice unor dansuri sportive sau de societate sau pur si simplu de miscari pe ritmurile preferate de muzica, dansul poate fi o buna alternativa pentru copii de a invata sa isi coordoneze miscarile si sa elimine din energia pe care o au.

Baschetul este o forma de practicare a exercitiilor fizice sub forma de joc, bazandu-se  pe imbinarea miscarilor naturale de alergare, aruncare si saritura.

Inotul este un exercitiu perfect, care aduce beneficii intregului corp. Poate fi si o activitate si o cale excelenta de a-ti face noi prieteni.

Plimbarile prin jurul casei, pe strada sau prin parc sunt si ele utile. Se poate alterna mersul pe jos cu sarituri, alergari, un mars sau un mers de genul celor vazute la paradele din oras cu ocazia anumitor spectacole/aniversari. In timp ce va plimbati foloseste povesti, jocuri cu numaratori pentru pasi etc.

Balansari. Fie ca vorbim de o bancuta ingusta pe care trebuie sa mearga tinandu-si echilibrul, pe care sa sara sau sa alerge sau leaganul obisnuit din curtea casei sau din parc, balansul ii ajuta pe copii sa invete sa isi tina echilibrul. Parcurile pentru cei mici sunt dotate cu tot felul de aparate care sunt utile copiilor tocmai pentru ca le dezvolta forta si echilibrul.

Mersul pe bicicleta, trotineta, role sau saritul cu coarda ori la sotron pot fi activitati pe care sa le incluzi in joaca zilnica a copilului. In plus, daca il insotesti si ii esti partener, acest lucru poate intra si in categoria activitatilor de timp liber de calitate petrecut cu copilul tau.

Jocuri de impingere si tragere. Poti opta pentru jocuri in care se imping vagoanele unui trenulet, masinile sau o funie de care trageti pentru a vedea care dintre voi este mai puternic. La fel si skandenbergul poate fi invatat de cel mic si poate fi chiar distractiv mai ales atunci cand il lasi sa te invinga.

Aruncarea, prinderea si rostogolirea pot fi facute atat folosind obiecte precum mingile, dar si folosind propriul corp. Ai nevoie doar de o saltea si o buna supraveghere in timp ce copilul poate invata cum anume sa se rostogoleasca.

Pe langa aceste activitati mai sunt si altele ce par a fi banale, insa care il pot ajuta foarte mult pe cel mic sa isi dezvolte abilitatile motrice.

Gatitul poate de exemplu sa fie nu doar o activitate distractiva, ci si una prin care sa invete ce inseamna sa strecori, sa invarti cu o paleta in materiale diferite, sa respecti o suprafata (cand pudrezi niste prajituri sau decupezi cu forme un aluat etc.). La fel se intampla si cand alegi boabele de fasole sau cureti orezul.